Jeść każdy lubi. Gotować już nie. Kuchnia jest miejscem łączącym jednych i drugich – jedni pracują, aby drudzy łasować mogli.
Choć większość pomieszczeń tego typu w naszych domach nie grzeszy wielkością i szaleństwa aranżowania mamy przez to nieco ograniczone, to dodatek roślin w doniczkach jest nie tylko ozdobą – to praktyczne rozwiązanie dla kucharzy.
Własna hodowla ziół na blacie kuchennym przypomni nam babciny zielnik a dodanie ich do potraw wyjdzie wszystkim na zdrowie.
Celofanowym mordercom zdecydowane NIE!
Zioła w doniczkach większość z nas nabywa przy okazji zakupów w markecie. Wyglądają na zdrowe i świeże – posadzone w lekkich doniczkach z celofanową otuliną chroniącą roślinę przed uszkodzeniem jadą z innymi produktami do domu. Niesione do samochodu na mrozie, rzucone byle jak do bagażnika, spieszą aby służyć swojemu człowiekowi.
A ten co robi? Dobrze jest, gdy zużywa je natychmiast oszczędzając tym szlachetnym roślinom cierpienia. Gorzej, gdy w tym celofanie tkwią całymi tygodniami wciśnięte w kąt na parapecie kuchennego okna. Słońce je rozgrzewa i wręcz pali przez folię, brak powietrza osłabia – wyglądają jak ściśnięte gorsetami wychudzone szlachcianki z dawnych czasów, co chwilę mdlejące z braku tlenu.
Ale one przynajmniej miały sole trzeźwiące – takie przydałyby się ludziom, którzy źle traktują rośliny.
Królewskie ziół traktowanie.
Zioła ludziom towarzyszyły od zawsze, ale dzisiaj przyzwyczajeni do ich obecności traktujemy je przedmiotowo zapominając o tym, że to jest fragment przyrody ożywionej. Nikt nie namawia do niejedzenia ziół – przeciwnie, ale dajmy im w naszych domach poczesne miejsce.
Stojące na kuchennym oknie lub blacie albo zwisające przymocowane do sufitu lub ściany rośliny jadalne mogą służyć nam przez długie lata – no jeśli nie lata, to przynajmniej miesiące.
Najważniejszy jest dobór doniczki – odpowiednia wielkość no i kolor harmonizujący z rośliną i kuchennymi meblami. Firma HAGSEN wypuściła na rynek serię Square Herbal w naturalnych kolorach i prostych geometrycznych kształtach, które umożliwiają zestawianie kilku doniczek w dowolnych konfiguracjach. Doniczki do ziół wykonane z tworzywa mają ukryty spodek zbierający nadmiar wody.
Wprawdzie wody w kuchni pod dostatkiem, jednak nie zawsze pamiętamy o podlaniu roślin. Dla zapominalskich poleca się doniczki z inteligentną wewnętrzną warstwą absorpcyjną IPSA produkcji HAGSEN. We wnętrzu doniczki gromadzona jest woda, którą roślina może pobierać w czasie braku zewnętrznej dostawy.
Zobaczcie jak pięknie prezentują się ziołowe doniczki HAGSEN:
Add comment